torsdag 12 november 2009

Kolhydrater

Igår på VV pratades det om "Vikten av näringsämnen" och om att våra kroppar är uppbyggda av en viss % vatten, protein, fett, kolhydrater och vitaminer/mineraler. Det pratades även om hur viktigt det är att inte utesluta någon del ur kosten.

För mig har det aldrig handlat om att utesluta. Det har handlat om val av sorts kolhydrater och kanske kanske under en kortare period en nertrappning. Men kroppen behöver alltså kolhydrater för att må bra. Och nu finns det ju till och med studier som visar att det spelar ingen roll varifrån kalorierna kommer - så länge men inte får i sig mer än man förbrukar. Jag har sagt det förut, jag säger det igen.

De som lever striktstrikt GI, vet ni vad jag tror? Att det funkar eftersom de lever på ett sånt underskott av kalorier. Och det tröttnar man på ganska snabbt. Vi pratade även om att uteslutning är en diet medan viktminskning på sikt handlar om att ändra sin livsstil. Ja, du är tjock och du kommer bli det igen om du inte ändrar dina vanor och ovanor. Du gör det här för livet. Ja, det är orättvist. Men någon gång får man ändå nog.

3 kommentarer:

majan sa...

Så det är här inne du gömmer dig? :)

Dem kallar mig LINDA sa...

Hmm.. well, enligt gi får man äta i princip vad som helst med lågt GI, oavsätt kcal. Tittar man på totala mängd kcal man får i sig per dag om vi nu låt oss säga äter enligt fas: rivstart så blir det inget underskott på kcal jämfört med dem som äter av både protein, fett och kolhydrater i lagom mängd.

Jag håller dock med om att det hela handlar om vanor och ovanor och att det är dessa som är viktigast att bryta. Tanken med GI just då är att det är 3 olika faser och i den sista fasen FÅR man äta kolhydrater, dock de nyttiga för att då stanna kvar på sin vikt.
Nu har jag gått över till att försöka äta allt fast nyttigt. Det känns lite mer som en livsföränding som förhoppningsvis ändrar mina vanor och min tjockismage till det bättre ^^

Li sa...

intressant :)
det är bara det att VV har så mycket points på kolhydrater (well,utom potatisen då) men jag har alltid ätit det. som du skriver om så tror jag att det handlar om att äta lite av allt och inte äta mer än man gör av med :) och att det framförallt handlar om att ändra sina ovanor.